Szerző: dr. Szentgyörgyi Barbara
A teljes értékű, dominánsan növényi alapú étrend jótékony hatásairól egyre több tudományos írás lát napvilágot. Különböző szervrendszerekről és az egészségünk újabb és újabb aspektusairól derül ki, hogy táplálkozással befolyásolhatók. Ilyen az endokrin vagyis hormonális rendszer is.
Az állati termékekben előforduló, a sajátunk felett táplálkozással bevitt ösztrogén megemeli az emberi szervezet össz-ösztrogén szintjét, így hozzájárulhat olyan kórállapotok kialakulásához, mint bizonyos hormonfüggő daganat fajták pl. mellrák, illetve az ösztrogén dominancia különböző megnyilvánulási formáihoz: PMS (premenstruációs szindróma), PCOS, mióma, endometriózis, emlő vagy pajzsmirigy eltérés, infertilitás (meddőség) stb. Az ösztrogéndominancia változatos tünettannal jelentkezhet, akár fejfájás vagy ingerlékenység formájában is, okozhat menstruációs panaszokat, szabálytalan ciklust, ödémát (vizesedés) illetve fokozott trombózis hajlamot. Az ösztrogén magas arányát eredményezheti még a túlsúly, hiszen a zsírszövet is termel ösztrogént. Az elhízáson keresztül tehát a helytelen táplálkozás – feldolgozott élelmiszerek, telített zsírok, állati fehérjék – még egy úton hozzájárulhat ezen kórképek kialakulásához.
Nézzük, mik a tapasztalatok növényi étrend mellett.
A PMS, vagyis premenstruációs szindróma nagyjából a nők harmadát érinti. A menstruáció előtti tünetegyüttest jelenti, mely járhat görcsökkel, fejfájással, izom- és ízületi fájdalmakkal, hangulati zavarokkal – szorongással, kedvetlenséggel, indulatossággal -, hangulatingadozásokkal vagy a koncentrálóképesség zavarával. Ennek hátterében áll élettani szempontból, hogy menstruációkor vagyis a méhnyálkahártya megvastagodott felszíni rétegének leválásakor gyulladásos mediátorok szabadulnak fel. Ezt a folyamatot rontják – gyulladáskeltő hatásuk miatt – a feldolgozott élelmiszerek pl. a finomított cukor illetve a tejtermékek, húsok, valamint az ösztrogén szint növelésével az állati eredetű élelmiszerek, különösen a tejtermékek. Itt pedig újra elérkeztünk a növények gyulladáscsökkentő és – magas rosttartalma miatt – ösztrogéncsökkentő hatásához. Alacsony zsírtartalmú növényi alapú étrenden e tünetegyüttesben javulás várható. Menstruációs görcsök enyhítésére a gyömbér és az édeskömény magja is segítség lehet. A gyömbér csökkentheti a vérzés mennyiségét, az édesköménymag viszont kis mértékben növelheti. A premenstruációs panaszok csökkentésére sáfrány is használható.
A policisztás ovárium szindróma tünetei közé tartoznak a menstruációs panaszok, a fokozott szőrnövekedés, és akár az infertilitás. Gyakrabban fordul elő túlsúlyos személyekben. Azokhoz a krónikus kórképekhez tartozik, melyekben a táplálkozási eredetű, oxidatív stresszt és gyulladást fokozó glikotoxinok, “AGE”-k (advanced glycation end products) szintje a vérben emelkedett. Ebből következik, hogy egy olyan életmód, amiben akár stresszkezeléssel, a függőségek elhagyásával, mozgással, megfelelő alvással, a társas kapcsolatok ápolásával, helyes étrenddel vagy ezek kombinációjával csökkentjük az oxidatív stresszt, javulást hozhat a PCOS esetében is. Ez táplálkozási szempontból egy antioxidánsokban, tehát nyers gyümölcsökben, zöldségekben gazdag növényi alapú étrendet jelent, mely természetszerűleg sok rostot és minőségi zsírsavat is tartalmaz. A cukorbetegséggel foglalkozó tanulmányokból kiderült, hogy többek között az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepet játszik az élelmiszerekben lévő állati eredetű fehérje és az állati zsírok, lipotoxicitás révén. Inzulinrezisztencia mellé nőknél pedig társulhat PCOS (policisztás ovárium szindróma) illetve emelkedett tesztoszteronszint. Növényi étrend mellett az inzulinrezisztencia csökkenést mutat, így kevesebb inzulin termelésére van szükség, tehát kevésbé billen el a hormonális – és a nemi hormonális – egyensúly. Tapasztalatok szerint az inzulinrezisztencia helyreállításával akár a PCOS javulását is várhatjuk, ami különösen meddőséggel járó esetekben kulcsfontosságú.
Ebben a betegségben a méhnyálkahártyához hasonló szövet máshol is, méhen kívül is megjelenik. A nők kb 10%-át érinti. Gyulladásos, krónikus kórkép, mely fájdalmas, erős menstruációt, fájdalmas közösülést valamint belszervi összetapadásokat, meddőséget is okozhat. (A termékenységi problémákkal küzdő nők kb. 50%-ánál fordul elő).
A növényi étrend többféle úton is segíthet a panaszok enyhítésében. Egyrészt a – jellemzően telítetlen zsírsavakat tartalmazó – növények gyulladáscsökkentő hatásúak, az állati élelmiszerek telített zsírsav, bakteriális endotoxin és felhalmozódott környezeti toxin tartalmával szemben. A növények magas antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma szintén hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez. Másrészt a növényi táplálkozással legtöbb esetben társuló alacsonyabb testsúly, kevesebb zsírszövet is kevesebb ösztrogén termeléséhez és kevesebb gyulladáshoz vezet. Harmadrészt a növényi ételek arányának növelését követő inzulinrezisztencia csökkenés mellett az ösztrogénszint is szabályozottabb, különösen a megfelelő rostbevitel esetén.
Ami a megelőzést illeti, úgy tűnik, hogy a szója – feltehetően fitoösztrogénjei miatt – csökkenti az endometriózis kialakulásának rizikóját.
Irodalomjegyzék
Képek: https://www.freepik.com/
Célunk, hogy nemzetközi együttműködésben, tudományos alapú életmódorvoslással segítsük a krónikus betegségek visszaszorítását és új szintre emeljük az orvos-beteg kapcsolatot Magyarországon.
info@eletmodorvostan.hu
+36 70 123 4567
Kérjük támogass minket az adód 1%-val. Kattints ide!
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében olyan technológiákat használunk, mint például a cookie-k, amelyek tárolják az eszközinformációkat és/vagy hozzáférnek azokhoz. Ezen technológiákhoz való hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy olyan adatokat dolgozzunk fel ezen az oldalon, mint a böngészési viselkedés vagy az egyedi azonosítók. A hozzájárulás elmaradása vagy visszavonása hátrányosan befolyásolhat bizonyos funkciókat és funkciókat.