Stresszkezelés Munkacsoport

Tagjaink:

Dr. Molnár Tímea

Orvosként végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, ahol később közgazdasági mesterdiplomát is szereztem MBA (master of business administration) stratégiai menedzsment szakirányon.  Az orvosi egyetem után gyermekgyógyász rezidensként kezdtem dolgozni, ahonnan a gyógyszeripar, egyetemi kutatás-fejlesztés- innováció és egészségügyi menedzsment irányába sodort az élet.  Multinacionális cégnél végzett munkám során – közel 20 évvel ezelőtt- találkoztam a coaching szemlélettel. Nagyon megtetszett, azonnal tanulni kezdtem. 🙂 Mára végül az egyéni fejlesztések -coaching, önismeret, pszichoterápiás módszerek (Integratív Pszichoterápiás Egyesület)- mellett köteleződtem el, jelenleg ezzel foglalkozom.  Képzéseim kötelező részét képező önismereti munka felhívta figyelmemet az önismeret fontosságára és hatékonyságára. Ezt leginkább receptre írnám fel. 🙂 A betegség-megelőzés, egészségfejlesztés fontosságában, a test és lélek kapcsolatában hiszek, ennek megfelelően vezetem saját életemet is. Szenvedélyem a családom: férjem és kiskamasz lányom, a – szinte- mindennapi sport (futás, kerékpár, jóga, túra, HIIT, tollaslabda), a világ felfedezése és a lifelong learning.

 

Chauvin N. Nerella

 “A rehabilitáció sarokköve a kommunikáció.”

Szakképzettségem szerint mentálhigiénés ergoterapeuta vagyok. Külföldön nőttem fel, anyanyelvem magyar – német, pácienseket angol nyelvterületről is fogadok. Az ergoterápián belül, biofeedback (HRV, sEMG) és neurofeedback (Frequency Band, SCP – slow cortical potentials) kezelésekkel is foglalkozom, szakterületem a stresszmenedzsment, a figyelemzavar és a memória fejlesztése. Hobbim a kertészkedés, az olvasás és az akvarell festés. Utóbbi kiemelten, mert a középiskolában művészettörténet és szociológia szakos voltam. Szeretem a csokit és a különleges gyümölcsöket. Az ergoterápiával és a pszichológia kiemelkedő jelentőségével még a 90-es években ismerkedtem meg. Szüleim gyógyászati segédeszköz boltokat vezettek, sokszor segítettem, figyeltem és tanultam. Időközben az ergoterápia tanulmányaimat is befejeztem, és immár Budapesten a BioNeuro Medical Praxist vezetem a családommal közösen. Szeretek tanulni, szinte folyamatosan továbbképzéseken veszek részt, vagy egy új, a szakmámhoz kapcsolódó érdekes tanulmányt folytatok. A pszichológia és ergoterápia területén minden lehetőséget megragadok a szakmai fejlesztésemre. Jelenlegi kutatásom az idegen nyelv hatása a kognitív képességekre, hogy a nyelv miként formálja a tudatot. Ehhez kapcsolódóan, pillanatnyilag a magyar jelnyelv mellé az amerikai jelnyelvet sajátítom el. Az életmód orvoslással 2019-ben egy három hónapos tanfolyam keretén belül ismerkedtem meg komolyabban és meglepődve tapasztaltam, hogy az életmód gyógyászat az ergoterápia minden szintjével összekapcsolódik. Szenvedélyesen hiszek a szakmámban, és teljes szívemből szeretném, ha az életmódorvoslás megkapja a megérdemelt elismerést. Szeretném, hogy minél többen használják és értesüljenek a lehetőségről, illetve megismerjék az életmódorvoslás által kínált segítséget. Remélem egyre többen végzik el és kapnak szakképzettséget e területen, mert egy általános egészségügyi járványban élünk, kiemelten egy mentálhigiénés járványban, és nagyon hiányzik ennek az erőteljes modellnek és a benne rejlő értéknek az integrációja.

 

Szeifert Noémi Mónika

Végzettségemet tekintve klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és sportpszichológus vagyok, az Országos Sportegészségügyi Intézet – Sportkórház munkatársa. Gyakorlati munkám jelentős részét a válogatott sportolók versenyekre való mentális felkészítése, valamint a pszichés zavarokkal küzdő páciensek pszichoterápiája teszi ki. Hosszú évekig dolgoztam a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztályán, valamint a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központban, ahol a legsúlyosabb pszichés és szomatikus állapotú betegek gyógyulási folyamatait kísértem pszichoterápiás eszközökkel. Az egészségügyi dolgozók pszichés jólléte a pandémia alatt került tudományos és szakmai érdeklődésem fókuszába. A páciensek gyógyítása mellett az egészségügyi dolgozók pszichés jóllétét, megfelelő támogatását, célzottan a számukra irányuló prevenciós és intervenciós eszközök kidolgozását is fontosnak tartom (Bálint-csoport, relaxációs csoportok, stresszkezelés, kiégés megelőzés). Az életmódorvosláshoz szintén a pandémia évei alatt kerültem közelebb, az egyes elemeit tudatosan alkalmazva, melyek közül kiemelném a rendszeres testmozgás fontosságát, melyet azóta visszaépítettem a mindennapjaimba (többször lefutottam a maratoni távot). A hozzám forduló klienseknek is rendszeresen ajánlom a rendszeres fizikai aktivitást primer terápiás intervencióként vagy adjuváns terápiaként. Legszűkebb szakmai és kutatási területem a lélektani krízis, a felnőttkori öngyilkosmagatartás rizikófaktorai, öngyilkosságmegelőzés, valamint a sport szerepe a mentális zavarok kezelésében és öngyilkosságmegelőzésben (sport és mentális egészség, sportterápia). Szabadidőmet legszívesebben a természetben töltöm a szeretteimmel, nagyon szeretek túrázni, kirándulni, búvárkodni és a szabadban sportolni, a futás mellett számomra az úszás a legjobb relaxáns.