Dr. Joel Fuhrman: Vége a szívbetegségnek

A szerző Vége a cukorbetegségnek című könyvében megismert, általa “nutritáriánus”-nak nevezett étrend további előnyös hatásait mutatja be. A világos, könnyen érthető stílust megőrizve ez a könyv még átfogóbb képet ad táplálkozásunk és egészségünk összefüggéseiről. (A szerző a témával ismerkedő orvosok számára is ajánlja a könyvet.)

Részletesen is megismerhetünk belőle egy – a táplálkozástudomány számára az utóbbi időben felértékelődő területet – a mikrotápanyagok hatását, és szerepüket a szervezetünk működésében. A szív- és érrendszeri betegségek okainak vizsgálatából kiindulva (de sok más területet is érintve) mutatja be, hogy korunk civilizációs betegségeiért sokkal nagyobb mértékben felelősek a táplálkozási szokásaink – mindenek előtt a feldolgozott élelmiszerek és összetevők fogyasztása – mint az egyéb okok. A könyv gyakorlati táplálkozási tanácsai ezeken az új ismereteken alapulnak: az adott kalóriaérték mellett bevihető maximális mikrotápanyag mennyiség elérésére törekedve.