Dr. Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért

“Nehéz szavakba önteni, mekkora öröm egy ilyen hiánypótló magyar könyvhöz előszót írni. Időszerűbb aligha lehetne, mivel a modern emberiség előtt álló két fő kihívás – az éghajlatváltozás és az öregedő társadalmak által generált szinte kezelhetetlen egészségügyi igény – nagyban javítható lenne, ha jobban odafigyelnénk arra, hogy mit eszünk. Saját egészségünk és tulajdonképpen a bolygó jólléte szempontjából a három legfontosabb döntés, amit meghozunk az életünkben, hogy mit eszünk reggel, délben és este. 

Ennek ellenére a táplálkozással kapcsolatban sokkal inkább hagyományaink, szokásaink, elveink vagy ismerőseink véleménye vezérel minket, mintsem a tudományos kutatások eredményei. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az orvosi tanulmányoknak – mind az alapképzés, mind a rezidens- és szakorvosképzés tekintetében – egyáltalán nem része, vagy csak minimális, néhány órányi részét teszi ki a táplálkozás, mely sokszor ugyancsak a régi berögződéseken, évtizedekkel ezelőtt megcáfolt kutatásokon alapszik. Az orvos számára így sokszor még a mára egyértelműen bizonyított ténynek – miszerint táplálkozásunk a krónikus betegségeink fő oka – a belátása sem magától értetődő, amiről nem is tehet, hiszen az akár 12 évig tartó képzésből csupán pár órát hall erről. Ha valamilyen oknál fogva mégis felismeri a táplálkozás egészségre gyakorolt óriási hatását, általában onnan tájékozódik, ahonnan az átlagember: a médiából, melynek tárgyilagossága és tudományos megalapozottsága erősen megkérdőjelezhető. Régen a hús vagy a tej felbecsülhetetlen érték volt a túlélés szempontjából, magas kalóriatartalma miatt. Ha ettél húst, ittál tejet, a következő hetet biztosan átvészelted. 

Manapság azonban nem a következő hetet szeretnénk túlélni, hanem arra kell készülnünk, hogy 80-90 évesen is aktívan és egészségesen élhessünk. Ebben a mai hús- és tejfogyasztásunk mértéke egyértelműen gátol minket, mégis mindenhol azt halljuk, olvassuk, hogy a tej élet, erő, egészség, és hogy a csirkehús nagyon egészséges. Ezek az állítások manapság tudományosan már nem állják meg a helyüket, ám az élelmiszerlobbi, a megszokás és a kényelmünk még sokáig gátolni fogja, hogy az egészségünk megőrzését legjobban támogató étrend széles körben ismertté és elfogadottá váljon. 

Az Egyesült Államokban azonban éppen egy ilyen forradalom van kibontakozóban, melynek egyik katalizátora az Amerikai Életmódorvostani Társaság (American College of Lifestyle Medicine), amely egyértelműen kiáll a teljes értékű növényi táplálkozás mellett. Ennek az úttörő munkának egy nagyon fontos hazai személyisége dr. Iller Barbara, aki ezzel a könyvvel komoly segítséget nyújt mindannyiunk számára. 

Ajánlom minden gyógyítással foglalkozó szakembernek, aki szeretne hatékony, valódi gyógyulást ígérő tanácsokat adni krónikus betegséggel bajlódó betegeinek. Azoknak, akik saját életükben szeretnék megtapasztalni a teljes értékű növényi táplálkozás vitalitást és egészséget adó erejét. Azoknak, akik nem tudják elképzelni az életüket hús nélkül, de nyitottak arra, hogy tudományosan alátámasztott érvek mentén ismerjék meg a táplálkozással kapcsolatos evidenciákat. Végül azoknak is, akik már évek óta vegánként vagy vegetáriánusként élik az életük, mivel csak a jól összeállított növényi étrend az, ami valóban csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, a könyv pedig ehhez nyújt kiváló segítséget.” 

dr. Márky Ádám amerikai életmódorvostan vizsgával rendelkező orvos, mindfulness tréner