Bemutatkozás

A Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület 2021 tavaszán alakult hosszas előkészületek után azzal a céllal, hogy mint  hazai egészségügyi szervezet – az amerikai testvérszervezettel együttműködésben – magyar nyelven elérhetővé tegyék a legújabb evidenciákat a krónikus betegségek pandémiája idején.

Tagjaink között olyan orvosok, dietetikusok, növényi táplálkozási szakértők vannak, akik felismerték, hogy a legtöbb megbetegedés és halálozás mögött a helytelen táplálkozás és életmód áll. Látjuk, hogy pusztán a hagyományos orvoslással nem tudjuk csökkenteni a betegek számát, sőt, egyre többen betegszenek meg és egyre fiatalabb korban. Éppen ezért szükség van arra, hogy pácienseinket ne csak tünetileg kezeljük, hanem korrekt oki terápiaként az életmódváltoztatás segítségével gyógyítsuk őket a szükséges gyógyszeres és egyéb terápia mellett, mintegy kitágítva, teljessé téve  a hagyományos orvosi modellt. 

Hiszünk abban, hogy az életmódorvoslás eszközeivel a valódi primer prevenció is megvalósulhat. A legnehezebb feladatnak a mindennapi döntések megváltoztatását, a motivációt tartjuk, ezt követi az aktív cselekvés. Kollégáink a megvalósításban valódi segítséget tudnak nyújtani. Hisszük, hogy a jövő orvoslását végezzük, amikor az orvos – beteg kapcsolat, kommunikáció egy új szintre emelkedik, proaktív mindkét fél. Hiszünk a csapatmunka erejében. Egészséges társadalomhoz egészséges egészségügyi ellátó személyzet kell, ezért minden fronton támogatjuk a kollégák mentális és fizikai egészségfejlesztését.

Alulról szerveződő egyesületként minél több emberhez szeretnénk eljutni. Nemzetközi közösségünk az American College of Lifestyle Medicine, Lifestyle Medicine Global Alliance és az International Board of Lifestyle Medicine. Ezen szervezetek testvérszervezeteként lehetőségünk van nemzetközileg elfogadott, egységes nyelvezettel íródott állásfoglalásokat, ajánlásokat elérhetővé tenni magyarul az érdeklődő és szakmai közönség számára. 

Tagjaink közül többen letették az amerikai IBLM (International Board of Lifestyle Medicine) által szervezett nemzetközileg elismert vizsgát, és/vagy  elvégezték az eCornell Egyetem Növényi Táplálkozás kurzusát, illetve hazai felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkeznek. Évek óta tartanak életmódváltó előadásokat, programokat, kurzusokat és táborokat szerveznek, illetve  podcasteket vezetnek. 

Reméljük Téged is érdekel a jövő és már a jelenben elkezdenéd a változást! Jó böngészést kíván a MOTE csapata!