Hogyan találkoztam Dr. Michael Gregerrel…

Írta: Kovácsné Dr. Pletka Fanni, fogorvos, IBLM képesített életmód szakértő

Avagy miért lettem életmódorvos, és élménybeszámolóval egybekötött könyvajánló Dániából

Dr Michael Greger – How not to age

Kicsit messziről indítok….

Történetem az életmódorvoslással ugyanis 2022 tavaszán kezdődött, ekkor egy magyarországi látogatás alkalmával (2019 óta külföldön élek a családommal) az otthoni családunk minden jóval kényeztetett minket, és 10 napon keresztül végigettük a magyar konyha legízletesebb ételeit (nagy kedvenceink a pörkölt és rántott hús voltak). Hazatérve Dániába még napokig éreztem azt, hogy hiába minden finom volt, és jól is esett, mégis kellemetlenül tele vagyok, hiszen amióta külföldön élünk az étkezési szokásaink is változtak. Összességében kevesebbet is ettünk a mindennapokban, mint ez alatt a nyaralás alatt, és általában könnyebb ételek, több hal és zöldség is került az asztalunkra, a tipikus magyar ételeket pedig ritkábban készítettük el.

Ekkor jött újra a gondolat, hogy tartani kellene egy vegán hónapot, megnézni, hogyan érezzük magunkat. Ilyen próbálkozásaink már korábban is voltak, például amikor fél évvel korábban láttuk a férjemmel a The Game Changers filmet, ami után megvettem az első vegán szakácskönyveinket, de a lelkesedésünk hamar alábbhagyott, hiszen könnyebb volt a megszokott ételeket készíteni. Emellett ha az ember azt mondja vegán, akkor ezt a környezet sokszor negatív jelzőkkel illeti, és amikor megkérdezték, hogy miért akarok vegán lenni, akkor nem igazán tudtam mivel indokolni.

Az áttörést a Vegán Morzsák podcast meghallgatása hozta nekem, ugyanis ott hallottam először orvoskat beszélni a növényi étrend egészségügyi előnyeiről. És itt valami teljesen megváltozott bennem, azt éreztem, hogy végre megvan az ok, ami miatt érdemes változtatni, hiszen ez a rendszer kutatásokkal megalapozott, szakemberek által ajánlott, és így már elég motivációm lett ahhoz, hogy ne adjam fel az első (vagy sokadik) nehézség után.

Ha valami felkelti az érdeklődésemet, akkor szeretek minék több tudást összegyűjteni, így megvettem Micheal Greger és Joel Fuhrman könyveit is, életmódorvoslással kapcsolatos facebook csoportokba léptem be, és jelentkeztem a MOTE-be is.

Az ismerőseimnek egyre többet (valószínüleg túl sokat is) kezdtem beszélni erről az új tudásról, és egyre jobban vonzott, hogy komolyabban foglalkozzak vele.

2023 tavaszán jelentkeztem az első magyar életmódorvos képzésre a Lifestyle Pro Academy-hez, majd decemberben részt vettem az első Mote konferencián és itt sikeres nemzetközi életmódszakértő vizsgát is tettem. A konferencián megismerkedtem a dán életmódorvostani társaság elnökével, akivel sokat beszélgettünk az itteni helyzetről.

2024 januárban beléptem a Dán Vegetáriánus Társaságba, és a programokat böngészve megakadt a szemem Michael Greger könyvbemutatóján. Elsőre biztosra vettem, hogy ez egy online bejelentkezés lesz a részéről, hiszen a helyszín is egy mozi volt. Ahogy újra elolvastam az esemény leírását megakadt a szemem azon, hogy lesz lehetőség a könyv dedikálásra, és innentől kezdett jobban érdekelni a dolog.

Nagyon vártam a január 19.-ét, amikor is sikeren eljutottam Aarhusba, a könyvbemutató helyszínére.

Ezután a (cseppet sem) rövid bevezető után itt az ideje, hogy meséljek egy kicsit a könyvbemutatóról és magáról a könyvről is.

Dr Greger látogatása Dániába eredetileg 2021. tavaszára volt tervezve, és csak egy előadást tartott volna a Koppenhágában a Dán Vegetáriánus Társaság által szervezve, de azt a Covid miatt el kellett halasztani, így csak most, az új könyve kapcsán látogatta meg ezt a kis országot, viszont ha már ennyit kellett rá várni a dánoknak, akkor kicsit hosszabb időre jött, így a második legnagyobb város Aarhus meglátogatása is belefért az időbe. Ez nekem igazán kapóra jött, hiszen 2021.-ben még nem ismertem a munkásságát, így biztosan nem tudtam volna találkozni vele. Az esemény helyszínéül választott moziteremben több százan gyűltünk össze és a könyvet is meg lehetett vásárolni a bemutató előtt és annak szünetében. Érdemes tudni, hogy a könyv teljes bevételét jótékony célra fordítják.

Dr Greger új könyve a How not to Age címet kapta, és a manapság oly népszerű öregedéskutatás kérdéseit boncolgatja.

Előzetes videó:

A könyvbemutatón, egy óra alatt megismerhettük az új könyv felépítését, és több, mint 100 felhasznált kutatást is bemutatott, viszont akit érdekel a maradék 13200 kutatás, az kénytelen lesz a könyvet is elolvasni.

A könyv már a referenciák nélkül is több, mint 600 oldal (ezek listája online érhető el), és 4 fő részből áll.

Az első rész a “Slowing eleven pathways of Aging” címet viseli, ezek közül a bemutatón az autófágia részt emelte ki Dr Greger.

Itt megtudhattuk, hogy a napi 60 perc legalább közepes intenzitású mozgás, az olajban sütött krumpli és chips kerülése, a spermidinben gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása (mint például a tempeh, gomba, mango, edamame bab, borsó) és a napi 3 csésze fekete kávé is aktiválhatja az autofágiát, érdemes viszont az ide vonatkozó fejezetet alaposan átolvasni, mielőtt valaki csak a kávéfogyasztást választaná a felsoroltak közül az öregedési folyamatok lassítására.

A második rész: “The optimal anti-aging regiment”

Itt olvashatunk többek között a táplálkozás, a mozgás, a stressz kezelés, az alvás, és a szociális kapcsolatok szerepéről az öregedés kapcsán, ezek a pillérek úgy gondolom ismerősen csengenek az életmódorvoslás iránt érdeklődők számára.

Külön olvashatunk a kék zónákról, a mediterrán és az okinawai diétákról is.

A harmadik rész a “Preserving function” nevet kapta

Itt arról tanulhatunk, hogy hogyan őrizhetjük meg például a csontjaink, a keringésünk, a hajunk, a látásunk, az izmaink, a bőrönk vagy akár a fogaink épségét.

Mindegyik témában rengeteg javaslatot kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan őrizhetjük meg szerveink/szervrendszereink egészségét életmódi változtatásokkal vagy akár természetes módszererekkel.

Lerántja a leplet több olyan étrendkiegészítőről is, amik hihetetlen profitot érnek el minden évben, ám az ígért hatásaikat a független, kontrolcsoportos kutatások nem igazolják.

A negyedik részből Dr Greger öregedés elleni 8 tippjét tudhatjuk meg

Hangsúlyozza többek között a magvak, leveles zöldek, bogyós gyümölcsök szerepét, és felhívja a figyelmet a kalória és fehérje korlátozására is.

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy Popeye-nek legalább a spenóttal kapcsolatban igaza volt.

A könyv semmiképpen sem egy könnyed nyári olvasmány, tele van rengeteg érdekes kutatással és adattal, így igazán mély tudást kaphatunk az öregedés megértése kapcsán.

Több száz kiegészítő videó is elérhető azok számára, akiket jobban érdekel egy-egy téma.

A könyvbemutató után lehetőség volt kérdéseket is feltenni, amiket a jól ismert jókedvvel válaszolt meg Dr. Greger.

Legvégül következett a várva várt dedikálás is, Dr. Greger rendkívül jó humorú és kedves volt, mindenkivel váltott pár szót. Amikor sorra kerültem, mondtam neki, hogy decemberben sikerült az IBLM vizsgám, így egy extra ölelést is kaptam a közös fotó és dedikálás mellé.

Rendkívül jó élmény volt az egész esemény, szinte olyan volt, mint egy mini lifestyle medicine konferencia. A bemutató végére már mindenki beszédbe elegyedett a szomszédos üléseken ülőkkel, és számomra mindig van ebben valami különleges, mikor ilyen sok egymáshoz hasonlóan gondolkodó ember van egy helyen.

Remélem, hogy a jövőben a MOTE-nak is lesz lehetősége meghívni Dr. Gregert egy eseményre, hogy a magyar “rajongók” is találkozhassanak vele.

Addig is a jó hír, hogy a könyvbemutató teljes anyaga elérhető bárki számára az alábbi linken: