Professor Dean Ornish, MD

Kép forrása: https://nutritionfacts.org/topics/dr-dean-ornish

Dean Ornish igazi pionír az életmódorvoslás területén. Megtisztelő és megható, hogy előadóink között tudhatjuk.

Már fiatal klinikusként feltételezte, hogy átfogó életmód változtatásokkal a leggyakoribb, leginkább életminőség romlást (ellátó oldalról pedig legnagyobb betegség terhet) jelentő krónikus betegségek gyógyíthatók. Az 1998-ban publikált randomizált-kontrollált “Lifestyle Heart Trial” vizsgálattal elsők között bizonyította, hogy intenzív életmódváltással (alacsony zsírtartalmú ((összkalória <10%-a)) teljes értékű növényi étrend, mozgás, stressz kezelés, dohányzás abbahagyása és pszicho-szociális támogatás) az enyhe-súlyos krónikus szívelégtelenség nem csak megállítható, hanem vissza is fordítható. A vizsgálati csoportban lévők LDL-koleszterin szintje csökkent, szív-koszorúér elzáródásuk mértéke is csökkent és kevesebb anginás epizódról számoltak be, mindezt úgy, hogy a kontroll csoporttal ellentétben nem szedtek vérzsír csökkentő gyógyszert. A résztvevők minél jobban kitartottak a jó életmód mellett (5 év után is), annál meggyőzőbbek voltak az eredményeik.

A Lifestyle Heart Trial a mai napig az egyik leggyakrabban idézett vizsgálat az életmódorvoslás területén. 

Vizsgálta továbbá az életmód prosztata rákra vagy az öregedésben is szerepet játszó telomeráz aktivitásra kifejtett hatását (utóbbit dr. Elizabeth Blackburnnel, aki 2009-ben a telomeráz felfedezéséért és működésének leírásáért megosztott Nobel díjat kapott), hogy csak a legnevesebb munkáit emeljük ki. 

Számos bestseller könyv szerzője, dolgozott Clinton és Obama elnökök megbízásából, alapítója a non-profit Preventive Medicine Research Institutenak, az Ornish-diéta mára széles körben ismert, az általa megalkotott intenzív kardiológiai rehabilitációt az amerikai Medicare biztosító társaság is finanszírozza. Jelenleg is aktív, a San Fransiscoi Egyetem orvos professzora. 

Élő legenda. 

Gyertek, hallgassátok meg!