Gyermekétkeztetés

Mindenki a legjobbat szeretné adni saját gyermekének. De mi a legjobb?

Rengeteg információ érhető el erről, sokan kíváncsiak a gyermekek helyes táplálására, forrongó téma a közétkeztetés és a környezetvédelem is. Ehhez kapcsolódik a kérdés: Lehet-e a gyerekeket vegán étrendren nevelni?

Az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) egyértelműen kimondja, hogy a megfelelően összeállított vegetáriánus és vegán étrend kielégíti a tápanyag- és kalóriaszükségleteket minden életkorban. 

Ide értik a hozzátáplálás időszakától kezdve a csecsemőket, kisdedeket, kisebb és nagyobb gyermekeket és serdülőket, fiatal és idős felnőtteket, a várandósság és a szoptatás időszakát és a sportolókat is. Minden életkornak és élethelyzetnek megvannak a sajátosságai, amelyekre figyelmet kell fordítani az étrend megtervezésekor, csakúgy, mint vegyes táplálkozás során.

A gyermekeknél – főleg a két év alatti intenzív növekedési időszakban – fontos a nagyobb kalóriasűrűségű ételek gyakoribb kínálása, mivel óriási az energiaigényük, de kicsi a gyomruk és figyelmük is rövidebb ideig köthető le az evéssel. Arányaiban több teljes értékű zsiradékot is kell fogyasszanak az idegrendszer fejlődése érdekében is. A vitaminok, ásványi anyagok egy nagyon színes, teljes értékű növényi étrenden kis odafigyeléssel könnyedén biztosíthatók. A kulcs itt is a változatosság.

Gyermekkorban van lehetőségünk az ízlés kialakítására, kínáljunk gyermekünknek adalékanyagoktól, hozzáadott cukortól, sótól, természetes, teljes értékű, túlnyomóan vagy akár teljes mértékben növényi alapú ételeket. Az egészsége meghálálja a gondoskodást.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a növényi tejként is emlegetett növényi italok nem alkalmasak sem az anyatej, sem a tápszer pótlására, kiváltására. Beépítésük a gyermekek étrendjébe nem szükséges, inkább csak opcionális.