Élménybeszámoló a MOTE I. Kongresszusáról

Írta: dr. Koncz Klára

Kicsivel több, mint egy éve, 2022. szeptemberében Londonban jártam a Brit Életmódorvosi Társaság éves konferenciáján, a MOTE elnökével Dr. Szentgyörgyi Barbarával együtt. Nagyon inspiráltan érkeztem haza, ebből született is egy blogcikk. Nagy örömmel írok egy újabb beszámolót, ugyanis a lelkesedésünk átragadt az egész vezetőségre és 2023-ban megálmodtuk, megterveztük és meg is valósítottuk a MOTE I. kongresszusát – Az egészség szabadság mottóval! Érzékeltük, hogy hazai szinten egyre nagyobb az érdeklődés az életmódorvoslás iránt, ugyanis egyre több megkeresést kaptunk az IBLM vizsgázási lehetőségekről.

A megérzéseink jó irányba vezettek minket, idén 18-an jelentkeztek a vizsgára, amelyet nagy örömünkre mindannyian sikeresen teljesítettek. Hogy miért tartjuk ezt nagyon fontosnak? Az életmódmedicina, mint kurrikulum egyre nagyobb területet hódít meg, hiszen a hagyományos orvoslás stabil alapját kell(ene) képezze. Mégis a gyakorlatban azt látjuk, hogy sok ajánlásban is noha I/A evidencia az életmódterápia, a kollégák nagy része átsiklik felette, mert nem hiszi el, hogy a páciens tud változni és szinte csak a gyógyszeres terápia kerül hangsúlyozásra. Az IBLM által szervezett, nemzetközileg elismert, egységes irányelveken alapuló vizsga nem titkolt célja, hogy az egészségügyben dolgozók olyan tudást szerezzenek, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy egy nyelvet beszéljünk ezen a területen. A 6 pillérről már sokat írtunk és a honlapon is megtalálhatók rövidebb állásfoglalásaink, a tagi tartalmak között pedig a tudományos cikkeket tartalmazó táblázat is fellelhető.

Visszatérve a kongresszusra, a vizsga egyik alapfeltétele a 10 órás jelenléti idő volt (2024-ben már 20 óra), így álmodtuk meg a szakmailag igen kiemelkedő programot. Már az előadók felkérésénél éreztük, hogy nekik is fontos a részvétel, mert szinte mindenki habozás nélkül igent mondott. Hogy néhány nevet említsek: Dr. Pilling János, Dr. Kapitány-Föveny Máté, Dr. Benkovics Júlia, Dr. Márky Ádám és még sokan mások, pl. a Dán Életmódorvosi Társaság elnöke: Dr. Tobias Schmidt és egyenesen Amerikából jelentkezett be Zoom-on Dr. Dean Ornish és Dr. Michael Klaper. A helyszín kiválasztásánál 50-80 főben gondolkodtunk, ami nagyjából a tagsági létszám volt az év elején. Ehhez képest 187 regisztráció futott be… ennek megfelelően a helyszín sajnos nem tudta biztosítani az összes feltételt olyan magas szinten, mint egy kisebb létszámnál lehetett volna, de bevállaltuk a nyílt és őszinte kommunikációt. Az eddigi visszajelzések alapján valóban kissé szűkösen, de annál lelkesebben töltöttük el ezt a másfél napot a La Vida Duna Rendezvényházban. Újdonság volt a minden előadás után bevezetett állva tapsolás, ez annyira tetszett a közönségnek, hogy hamarosan minden előadás előtt is felálltak és előre (is) tapsoltak. Lehet, hogy tényleg jó dolog óránként legalább egyszer felállni? Ezt a hagyományteremtő koncepciót kiegészítettük egyperces átmozgató tornákkal egy-egy hosszabb előadás blokk közepén. Köszönjük gyógytornászunknak, Borsosné Szilágyi Katinak a vállalást, óriási siker volt! Szintén újdonság volt, hogy nem volt pogácsa, helyette lehetett kóstolni friss datolyákat (hálás köszönet az ÉdesDatolyám Kft-nek), gyümölcsöket, aszalványokat, magvakat és a Zabola firma által készített fermentált finomságokat. 

A paralel szekciók is nagy sikert arattak. Volt lehetőség gerincjógát, légzőgyakorlatokat, progresszív relaxációt, vezetett meditációt és mindfulness-t kipróbálni. A legkorábban kelők pedig vasárnap reggel szakadó hóesésben intervall futáson vehettek részt Dr. Bana Richárd vezetésével a Margitszigeten, jómagam is ott voltam. Egyszóval volt lehetőség bőven stresszkezelést, illetve különböző mozgásokat kipróbálni, mindezzel fejlesztve a mentális jólétet. Tanulság a visszajelzések alapján, hogy legközelebb még többen szeretnének ezeken részt venni. Kitaláljuk, hogy legyen rá mód!

A gálavacsora helyszín kiválasztásánál a szemléletünkhöz és ízlésünkhöz leginkább közel eső, exkluzív zárt térrel rendelkező Twentysix Éttermet választottuk. Az ételek nagyon finomak voltak és növényi alapúak. Az élő zenét Bögöthy Ádám jazzbőgős és -gitáros és Kovács Linda duó biztosította.

Fontosnak tartjuk, hogy az egyesület háttérmunkáiban óriási segítséget nyújtóknak is megköszönjük a munkát, ezért a MOTE különdíjak kiosztására is sor került. Így a honlap szerkesztésért felelős Józsa Péternek, a könyvelési és számlázási feladatokban óriási segítséget nyújtó Henger-Golopi Nikolettnek és a kongresszus technikai lebonyolításáért Makay Karolinának köszöntük meg önzetlen munkáját. 

Köszönjük a részvételt és a lelkesedést mindenkinek, ez nem csak egy “letudott” pontgyűjtés volt, hanem aktívan jelen volt mindenki. Köszönjük továbbá a támogatást a Kongresszus szponzorainak: Longevity Project, LifestylePro Academy, Agrosprint Hungária Kft, HatAlma Családi Életmódműhely, GagaBu, Zöld Étterem, Édes Datolyám, Seed Bonbon Handmade, KCG Partners, Zabola Firma, Mártallér.

További képekért és élmény videóért keressétek fel a Galériát.

Közelgő események