A coaching és önismeret szerepe az életmódváltásban

Szerző: dr. Molnár Tímea, általános orvos, MBA közgazdász, coach, integratív terapeuta jelölt

Az egészségesebb élet érdekében eltervezzük, hogy változtatunk. Még azt is eldöntjük, hogy életmódot váltunk. Eddig megvolnánk, nagyszerű. Aztán meg felmerül a kérdés, hogy rendben, de hogyan is kezdjünk hozzá.

  1. kérdés: Mi a pontos célom? Mit szeretnék az életmódon belül megváltoztatni? Akár több mindent is egyszerre? Igen, lehet, bár kétségkívül nagyobb kihívás.
  2. kérdés: Hogyan fogom tudni elérni a célomat? Ki segít nekem ebben? A kedves és támogató háziorvos a rendelőben, akinek épp annyi ideje jut egy-egy páciensre, hogy el tudja látni? A családom, akik csak annyit látnak, hogy jaj, felborul az eddigi megszokott menetrend, mert anya mást tesz az asztalra, amikor vacsorázunk, vagy futni megy, amikor eddig együtt néztük a TV-t?
  3. kérdés: Hogy is vagyok én valójában a változással? Igen, nagyon jó lenne egészségesebben élni, de olyan jól bejáratott menetrend szerint élek, élünk. Tényleg keljek fel korábban, hogy tudjak reggelente nyújtani? A család biztos nem eszi meg azt a sok zöldséget, amit beépítenék az étkezéseinkbe. Relaxáció? Jaj, majd jól kinevetnek. És megérkeznek a kifogások. Szép számmal. Hiszen, ha változás történik az életünkben, akkor a korábbi egyensúlyi állapot felborul. Ehhez a viszonyulásunk pedig egészen különböző lehet. Tudattalanul akár ambivalensek is lehetünk a változással. Tudatos szintre kerülhetnek a félelmeink, amik a változás ellen hatnak. Így az elhatározásunk és motivációnk szembe kerül a változástól, újtól való félelemmel, melynek eredőjeként maradhat – best case scenario- az elszántság és tetterő, de worst case scenario-ként akár a változtatás teljes elutasítása is megjelenhet. Nos, mit lehet ilyen esetben tenni? Hogyan támogathatjuk a pácienseket ezen az életmódváltást, végső soron pedig egészségfejlesztést eredményező úton?

Egy ideális házi/szakorvosi rendelésen, meg lehetne valósítani, hogy az életmódváltásban már így vagy úgy, de elkötelezett páciens a házi/szakorvos szakmai útmutatásai alapján felkeresi a szakmai csapat másik tagját, aki coachként segíti az életmódváltás megvalósulási folyamatát.

És hogy ki az a coach?

A coach eredetileg edzőt jelent. Az 1980-as években az USA-ban került a sportból az üzleti életbe, amikor is egy teniszedző (Tim Gallway) felismerte, hogy a játékos legnagyobb ellenfele nem a háló túloldalán, hanem saját magában keresendő. Óriási üzleti potenciált látva benne, nagyon gyorsan átkerült az alkalmazása az üzleti területre, ahol segítségével igen jelentős teljesítmény növekedést tudtak elérni.

A coach egy képzett szakember, tapasztalattal és empátiával rendelkező személy, aki meghatározott módszertan segítségével vezeti a coaching üléseket annak érdekében, hogy az ügyfél (coachee) elérje a célját. Felmérések alapján a legtöbb coach gazdasági végzettségű. Életmódváltás esetén hasznos lehet, ha egészségügyi végzettségű coach dolgozik a klienssel, a legjobb eredmény elérése érdekében.

Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) meghatározása szerint a coaching “az ügyfelekkel való együttműködés egy olyan gondolatébresztő és kreatív folyamatban, amely inspirálja őket személyes és szakmai potenciáljuk maximalizálására“. Sir John Whitmore (EQ coaching) megfogalmazásában a coaching „… feladata, hogy segítsen az egyéneknek előre lépni, akármerre is van számukra az előre.”

Fontos lefektetni, hogy a coaching nem tanácsadás, nem segítő baráti beszélgetés, nem mentorálás és nem pszichoterápia. A coaching egy hatékony támogatás konkrét cél elérése érdekében, jellemzően rövid (1-10 alkalom) folyamat során, ahol a coach és az ügyfél szorosan együttműködik. A coaching keretek között, szerződés alapján, Etikai Kódexben meghatározott normák szerint történik.

A coachingnak több fajtája van, többek között életvezetési (life), üzleti (business), vezetői (executive) és csoportra vonatkozóan a team coaching. Életmódváltáshoz jól illeszkedik az egészség coaching, mely az USA-ban már nagy népszerűségnek örvend, és az utóbbi években Magyarországon is elérhetővé vált. Itt a megvalósítani kívánt cél az ügyfél egyedi egészségügyi célja.

A coaching folyamat lényege, hogy a probléma szintjéről a megoldásra helyezzük a hangsúlyt. Tehát nem ragadunk bele a problémába és kezdjük elemezni az okokat, hiányokat és nehézségeket, hanem a megoldásra koncentrálunk.

  1. Meghatározzuk a megvalósítani kívánt célt (SMART cél).
  2. Feltárjuk az ügyfél már meglévő erőforrásait, amit a cél elérése érdekében azonnal használatba tud állítani. –Volt-e már hasonló helyzetben, amit sikeresen megoldott? Hogyan oldotta ezt meg?
  3. Akciótervet dolgozunk ki és nyomon követjük a gyakorlati megvalósítását. – Miből veszi észre a változást? Mitől lett jobb?
  4. Végül elismerjük az elért eredményeket és sikereket.

Mindezt pedig tehetjük azért, mert a coachingban azzal az alapvetéssel élünk, miszerint a saját életében a kliens a szakértő. A meglévő tudására, tapasztalataira, erőforrásaira támaszkodunk, nem újakat fejlesztünk. Ezért lehetséges relatíve gyors eredményt elérni.

Abban az esetben viszont, ha a személyiségünket fejleszteni szeretnénk, ha újra és újra ugyanazokkal a problémákkal, nehézségekkel szembesülünk, ismétlődést tapasztalunk, netán mintázatokat fedezünk fel a viselkedésünkben és azokat szeretnénk meghaladni, nagyon hasznos lehet egy önismereti vagy terápiás munka, mellyel növelni tudjunk önismereti tudatosságunkat, fejleszthetjük érzelmi intelligenciánkat és új viselkedési mintákat sajátíthatunk el.

Tapasztalataim szerint adott probléma megoldásához, változás generálásához, így az életmódváltáshoz is hatékony segítség lehet szakember igénybevétele. Olyan szakemberé, akivel célzottan tud dolgozni a klienssel azon, hogy pl.  hogyan kezdjek hozzá, hogyan építsem be a napirendembe, hogyan vegyem egyáltalán rá magam, hogyan motiváljam magam, amikor már elfogyott a kezdeti lelkesedés, hogyan tartsak ki, ha a környezetem nem támogató, sőt szembe jön velem, vagy akár akadályoz… és még sorolhatnám hosszan a lehetséges kihívásokat az életmódváltás, vagy bármilyen változtatás -rögös bár, de értékes- útján. Segítséggel ez mindig könnyebb. Szakértő segítséggel pedig gyorsabb és hatékonyabb is lehet.

Annak eldöntésére, hogy ezt egy rövidebb megoldás fókuszú coaching folyamattal vagy egy mélyebb feltáró önismereti/terápiás munkával tudjuk sikeresebben megtámogatni, célszerű olyan szakemberrel dolgozni, aki mindkét területen jártas, nagy biztonsággal tud a kliens céljainak kialakításában, majd megvalósításában is részt venni. És ne feledjük a „kémia” szerepét. Amikor két ember együtt dolgozik, nagyon fontos, hogy hatnak egymásra. Olyan szakembert válasszunk, ha lehetőségünk engedi, akivel a szaktudáson túl megvan az a bizonyos kémia is.

Bátorítok minden kollégát megismerni, ill. igénybe venni coaching és önismereti terápiás folyamatokat, mellyel sikeresebb életmódváltást és kiegyensúlyozottabb életvezetést érhetünk el magunk és pácienseink esetén is. Mert a fejlődésre nem lehet nemet mondani. 😊


Képek forrása: www.pixabay.com

Irodalomjegyzék:

Eszter Kiss

Kiss Eszter

Dr. Kiss Eszter - gasztroenterológus, életmódorvos (dipl. IBLM) Immunrendszerünk körülbelül kétharmada a beleink mentén található és az emésztőrendszerünk a pszichoszomatika elsődleges kivetülési helye is. Betegségeink kialakulásában pedig az életmódunknak sokkal nagyobb szerepe van, mint a génjeinknek. Amikor ezek az információk tudatosultak bennem azt gondoltam: ha mindenki jól élne, jól enne és foglalkozna a lelkével, nem lenne olyan sok emésztési problémával, hasi fájdalommal küzdő beteg. Egyáltalán alig lenne beteg ember. Ezen dolgozom immár nem csak gasztroenterológusként, hanem képesített életmódorvosként is. Jómagam flexitáriánus vagyok, erősen törekszem a low waste életmódra, leginkább gyalog vagy „tömeg” közlekedek, és ha csak tehetem, a szabadban vagyok. Hiszek a család, a barátok, a közösség megtartó erejében, a közösségi feladatvállalásban. Sokévnyi tánc után a sportom a jóga lett, mert összeegyeztethető a munkával, családdal és az online térrel. Illetve nyújtás, relaxáció és erősítés is egyben. Bázisom a Szent Imre Kórház Gasztroenterológia Profilja, ahol jelenleg kisgyermekeim mellett részállásban dolgozom.