Élménybeszámoló a nemzetközi életmódorvostan vizsgáról

Szerző: Dr. Csépes Tímea

2022. decemberében többedmagammal tettük le a nemzetközi életmódorvosi vizsgát (International Board of Lifestyle Medicine), több hónapnyi készülés után. Amikor eldöntöttem, hogy jelentkezek a vizsgára, még nem igazán tudtam, hogy mi vár rám. Szerencsére nagyon sok segítséget kaptunk azoktól a tagoktól, akik már a korábbi években letették a vizsgát. Emellett az amerikaiakra és a britekre is bármikor számíthattunk, bármilyen kérdésünk volt, nagyon hamar válaszoltak az e-mailjeinkre. A cikkben a tapasztalataimat gyűjtöttem össze a felkészülésről és a vizsgáról.

A vizsgára bocsátásnak három előfeltétele van: online kurzus elvégzése, konferencián való részvétel és az esettanulmány megírása.

1. Online kurzus

Az amerikaiak által javasolt Foundations of Lifestyle Medicine Board Review kurzust végeztem el, az ebben található tananyag segíti legjobban a vizsgára való felkészülést. A kurzus befizetése után egyből megkaptam az online felületet és pár héten belül megérkezett a hozzá tartozó tankönyv is az óceánon túlról. A könyv igen terjedelmes, majdnem 400 oldal. Végigveszi nemcsak az életmódorvoslás 6 pillérét, hanem segítséget nyújt a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazásában is. Kitér bizonyos pszichológiai elemekre is, és bemutat olyan módszereket, amelyek segítségével könnyebben motiválhatjuk betegeinket az életmódváltásra. Nekem nagyon tetszett, hogy a könyvben nem folyamatos szöveget találunk, hanem vázlatpontokba szedett, jól átlátható tananyagot. Az online kurzus felületén megtaláljuk a tankönyvet e-book formában, emellett a tankönyv fejezeteihez tartozó előadásokat is meghallgathatjuk. Az előadásokhoz és a tankönyv fejezeteihez is tartoznak tesztkérdések, melyeket ki kell töltenünk legalább 80%-os eredménnyel (a tesztek kitöltését bármennyiszer újrapróbálhatjuk). Az online kurzushoz tartozik még 9 tanulmány, melyet el kell olvasnunk és a hozzá tartozó tesztkérdéseket kitöltenünk. A rendszer figyeli, hogy mennyi időt töltünk az online felületen, tehát minden előadást végig kell néznünk és minden tesztet ki kell töltenünk, hogy a végén megkaphassuk a kurzus elvégzését igazoló oklevelet. Egyedül az e-book nem számít bele a mért időbe, tehát ha inkább a papír alapú tankönyv olvasását preferáljuk, akkor nyugodtan tanuljunk abból az e-book helyett.

2. Konferencia

Míg korábban a vizsgázóknak mindenképp ki kellett utazniuk valamelyik életmódorvosi konferenciára, a járványt követően ez a szabály megváltozott. Mostmár csak akkor kötelező személyesen résztvenni egy életmódorvosi konferencián, ha azt a saját országunkban rendezik. Mivel tavaly még nem volt itthoni konferencia, és a sok tanulás közepette egyszerűbbnek láttam az itthon maradást, így végül a londoni konferencián való virtuális részvételt választottam. A konferencia előtt kaptunk egy online felületet, ahova regisztrálhattunk és minden előadást élőben közvetítettek nekünk. Természetesen teljesen más élmény ott lenni személyesen, mint otthon laptopról nézni, de így is valamennyire át tudtam érezni a hangulatot, amiben az ott lévőknek részük volt. Rengeteg hasznos előadást hallhattunk, ami tovább bővítette az ismereteinket.

3. Esettanulmány

Számomra a legfélelmetesebbnek az esettanulmány megírása tűnt, azonban sokkal könnyebben ment, mint vártam. Kaptunk hozzá egy sablont, amely alapján meg kellett írni. Ha nincs egy családtagunk, barátunk, páciensünk sem, akit végigkísértünk életmódváltáson, nyugodtan írhatjuk saját magunkból is. Célja, hogy bemutassuk, mennyi változást lehet elérni az életmódváltással önmagában. A végén mindenképp fontos megjelölni forrást, hogy mely könyveket és tanulmányokat használtuk fel a megírásához. Az esettanulmány tehát azt méri fel, hogy tudunk-e komplexen gondolkodni és mérlegelni, hogy egyes egészségügyi problémák esetén milyen életmódi tényezőkre kell legjobban odafigyelnünk.

Vizsga

A vizsgát a budapesti prometrikus centrumban írtuk meg, rendkívül szigorú körülmények között. Teljesen átnéztek minket és folyamatos kamerás megfigyelés alatt voltunk, hogy véletlenül se csaljunk. Semmit nem lehetett bevinni a számítógépes terembe, még vizet, papírzsebkendőt sem. 150 tesztkérdést kellett megoldani 4 óra alatt. A kérdések többsége összetett volt, azt mérte fel, hogy mennyire tudunk gondolkodni és gyakorlatban alkalmazni a tanultakat. A kérdések egy másik része pedig a tananyag egy-egy részletére, esetleg számadatokra kérdezett rá. Nagyon fárasztó vizsga, sok a kérdés és nagyon oda kell figyelni minden apróságra. Kevés idő van gondolkodni egy kérdésen. Viszont könnyebbség, hogy ha egy kérdésre épp nem jut eszünkbe a legjobb válasz vagy több gondolkodásra lenne szükségünk, akkor megjelölhetjük és később visszatérhetünk hozzá.

Idegen nyelv – a legnagyobb kihívás

A legnagyobb nehézség a készülés során az angol nyelven tanulás. Személy szerint én emiatt halogattam évekig a vizsga letételét, mert attól tartottam, hogy a közepes kommunikációs szintű angoltudásom nem lesz elég arra, hogy megértsem a tankönyv szövegét és a vizsgakérdéseket. Kellemes meglepetés volt, hogy bár szakmai szöveget olvastam, mégis könnyedebb a nyelvezet és gyakran ugyanazokat a szavakat, szófordulatokat használják. Így az elején gyakoribb szótárazás a könyv végére teljesen kikopott a rutinomból. A vizsga kérdéseit is hasonló szókinccsel fogalmazták meg, így elenyésző volt azoknak a kérdéseknek a száma, amikre azért adtam rossz választ, mert nem értettem a kérdést vagy a válaszlehetőségeket.

Összegészében élmény volt számomra mind a készülés, mind a vizsga. Nagy kihívást jelentett munka és egyéb teendők között tanulni, de mindig sikerült időt szorítanom rá. Az angoltudásom pedig kifejezetten sokat fejlődött. A már levizsgázott tagoknak pedig nagyon hálás vagyok a sok segítségért. Bízom benne, hogy egyre több magyar vizsgázó lesz és más is átélheti a készülés izgalmát.

Képek: https://www.freepik.com/